zpět
Zajímavost – Beta vulgaris (řepa obecná (řepa))
- Pochází z pobřeží Středozemního moře, kde na mnohých místech roste planě. úryvek z Polívka (1900-1904)
- První, kdo na cukernatost řepových kořenů upozornil, byl berlínský lékárník Markgraff, jenž o svém objevu předložil roku 1747 berlínské akademii věd zvláštní pojednání. Markgraffův žák, Achard, založil roku 1801 první továrnu na řepový cukr v osadě Kuneru v pruském Slezsku. Začátkem 19. století bylo zřízeno několik cukrovarů v Německu a také u nás. Ačkoli tehdy byla doba k rozvoji cukrovarnictví velmi příznivá, neboť politika Napoleona I. uzavřela evropské přístavy koloniálnímu zboží (veškerá spotřeba cukru se tehdy hradila pouze třtinovým cukrem, který byl do Evropy dovážen ze zámořských osad), čímž cena cukru stoupla až na 1 dolar za libru, přece většina podniků záhy zanikala následkem nedostatečného zařízení a špatných metod, kterými nebylo možné vytěžit z řepy ani tolik cukru, aby to pokrylo provozní náklady. Postupem času se začaly vyvíjet nové metody a v 20. až 30. létech byly postaveny nové cukrovary, které se začaly vyplácet. V naších zemích bylo postaveno nejvíce cukrovarů ve 40. a 70. letech. úryvek z Polívka (1900-1904)
- Ve střední Evropě se začala pěstovat od druhé poloviny 16. století. Zpočátku jako pícninu. úryvek z Polívka (1900-1904)
Našli jste překlep? Napište nám na danmich(zavinac)email.cz a my chybu v co nejkratší době opravíme.